YÜKSEK LİSANS SINAVLARI ZOR MU? MÜLAKATTA NELER SORUYORLAR? BAŞKA BİR ÜNİVERSİTENİN YÜKSEK LİSANSINA KABUL EDİLEBİLİR MİYİM? MARMARA ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK LİSANS!



Merhaba, bu yazımda geçen haftalarda yaptığım Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans başvurum ve ardından gerçekleşen Mesleki Bilgi Değerlendirmesi Sınavı’ndan ve mülakattan bahsedeceğim.

 

Öncelikle, girmek istediğiniz üniversitenin talep ettiği GANO, ALES ve yabancı dil puanlarını karşıladığınızdan emin olun. Yabancı dil puanı önemli olsa da, toplam başarı puanınızı en çok etkileyen yüzdelik dilim ALES puanınıza aittir. Bu nedenle ALES puanınızı oldukça yüksek tutmanız çok önemlidir. Mezun olduğunuz bölümdeki ders başarı notunuz da toplam başarı puanınıza eklenecektir. (Benim başvurduğum bölüm bu yıl yabancı dil puanı istemiyordu. Ama elinizde iyi bir yabancı dil puanı olması mülakatta etkili olacaktır.)

 

Üniversitenin bir “Başvuru Sistemi” bulunmaktadır. Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra bir başvuru onayı mail’i alacaksınız. Sınav Giriş Belgesi de başvuru sisteminde tanımlanıyor. (Marmara Üniversitesi için bu böyleydi.) Belgede Mesleki Bilgi Değerlendirmesi Sınavı ve mülakat için tarih ve saat tanımlı oluyor fakat bu tarihlere yakın yine bir bilgi mail’i alınıyor.

 

Lisans eğitiminde gördüğüm konuların üzerinden biraz geçtim. Önceki yıllarda sınav klasik sorularla yapılıyormuş fakat son birkaç yıldır test olarak yapılmaya başlanmış. Örneklerine rastlamadığım için hangi dersten, hangi konulardan kaç soru çıkacağını tahmin edemedim. Sınava girdiğimde 100 test sorusu sorulduğunu ve 90 dakika süre verildiğini öğrendim. (4 yanlış 1 doğruyu götürüyor.) İşlem sorusu oldukça azdı. Yorum sorusundan ziyade bilgi soruları sorulmuştu. Soru içeriklerini uzun uzadıya yazmayayım, merak ederseniz yorum olarak yazarsanız hatırladığım kadarıyla yardımcı olurum.

 

Değerlendirme sınavı sonucunda bir sonraki gün mülakata çağırılıp çağırılmadığımızı kontrol etmemiz gerektiğine dair bir mail geldi. Mülakat bir sonraki gün oldu. Herkesin giriş saati bir sonraki mail’de belirtilmişti, o saatlere göre içeri aldılar öğrencileri.

 

Mülakatta bölümün 4 hocası bulunuyordu. Hepsi gayet güler yüzlü ve samimiydi. Teknik sorulardan çok lisansta neler yaptığınızdan, şu anda ne ile meşgul olduğunuzdan ve sohbetin akışına göre bu tarz sorulardan soruldu. Doğaçlama ilerledim, bu da güzel bir sohbet havası yarattı ortamda.

 

Mülakat listesini incelediğimde bölümden mezun olup başvuran ve mülakata çağırılan kişi sayısı azınlıktaydı. Bu da diğer üniversitelerden katılan öğrencilere de şans verildiğini göstermekte. Mülakat sonuçları ise mülakattan iki gün sonra sistemden açıklandı.

 

Şu an için aklıma gelenler bunlar. Sizin aklınıza takılan bir şeyler varsa yorum olarak yazarsanız sevinirim. Umarım bu yazı bir sonraki başvuru dönemi için işinize yarar.


📌HD MEKATRONİK

Paylaş

Benzer Yayın

YÜKSEK LİSANS SINAVLARI ZOR MU? MÜLAKATTA NELER SORUYORLAR? BAŞKA BİR ÜNİVERSİTENİN YÜKSEK LİSANSINA KABUL EDİLEBİLİR MİYİM? MARMARA ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK LİSANS!
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar