Romanya'da Erasmus | Erasmus Öğrencileri Tarafından Sıkça Sorulan Sorular - 3

Romanya'da Erasmus | Erasmus Öğrencileri Tarafından Sıkça Sorulan Sorular

Soru 1 ) Romanya'da Erasmus yapan birisi için hangi telefon hattı daha iyidir? Orange ve Vodafone'dan hangisini tercih etmeliyim? Tarife seçimi nasıl olmalı?

Romanya'da en çok kullanılan telefon hattı markaları Orange ve Vodafone ve çoğu kişi Vodafone hattı kullanıyor. Ancak Erasmus öğrencileri önceki yorumlarında etkisinde kalarak Orange'da diretiyor. Bu şekilde ilk seferde Orange sim kart alanlar genellikle 1 ay sonra geri vodafone geçiş yapıyor.
Erasmus için kalacağınız sureye göre tarifenizi seçmelisiniz. Genellikle Vodafone ve Orange'da yaşadığınız şehre özel tarife seçenekleri bulunur ve bunlar gerçekten işinize yarar. Bunun dışında Orange tarife yenilemelerinde 10gb internet hediye ediyor. Vodafone ise tarife yenilemelerinde 40-50 gb'a kadar bedava internet veriyor. Orange ya da Vodafone farketmez, kafana yatan tarifeyi almanızı öneririm. Zaten bu miktardaki kotayı kolay kolay bitiremezsiniz.



Soru 2 ) Bitirme projesi Erasmus'ta alınabilir mi? Learning agreement'a bitirme projesi nasıl gösterilir?

Erasmus'ta bitirme projesi yapmak mümkündür. Ancak bölüm başkanının iznine bağlı bir durum olduğu için ilk olarak kendi üniversitenizin bölüm başkanından onay almalısınız. Bölüm başkanınız bitirme projesini Erasmus'ta yapmanıza izin verirse proje yapabileceğiniz herhangi bir ders ile bitirme projesinin kredisini eşleştirebilirsiniz.

Soru 3 ) Birinci dönem oturma izni almadım ve Erasmus'u uzatmaya karar verdim. İkinci dönem Romanya'da kalabilmek için Türkiye'ye dönüp vizemi yenilemeli miyim? En kısa şekilde vizemi tekrar nasıl yeniletebilirim?

Oturma izniniz olsa böyle bir durumda sadece oturma iznini yeniletmek gerekecekti ancak oturma izni çıkarılmadığı durumda tekrar Türkiye'den ya da Romanya Konsolosluğu bulunan herhangi bir ülkeden Romanya vizesi almalısınız. Türkiye dışında bir ülkeden almak istediğinizde işlem 1 haftadan uzun süreceği için o süre zarfında o ülkede konaklamanız gerekecektir. Ayrıca vize başvurusunda ilk başvuruda hazırladığınız tüm belgelerin de yanınızda olması gerekir. 

Soru 4 ) Romanya'da banka hesabımdan nasıl para çekebilirim? Hangi bankayı kullanmak gerekli? Hangi banka daha az kesinti yapıyor?


Romanya'da herhangi bir ATM'den Türkiye'de sahip olduğunuz herhangi bir bankaya ait VISA, MasterCard ve Maestro logolu kartınızla para çekebilirsiniz. Ancak kullanacağınız kartın ait olduğu bankanın Romanya'da hangi banka ile anlaşmalı olduğunu incelemelisiniz. Romanya'da çektiğiniz paradan en az kesinti yapılan bankalar Ziraat ve Yapı Kredi bankalarıdır. Ziraat bankasının Romanya'da bir devlet bankası olan Bank Transilvania ile anlaşması vardır ve her çekimde yaklaşık 1 TL kesinti yapmaktadır. Yapı Kredi bankasını UniCredit bankası ile anlaşması vardır. Yine bu bankadan da yapacağınız çekimler ufak bir miktara denk geliyor. Diğer banklar için internet sitelerinden anlaşmalı olduğu bankaları öğrenmenizi tavsiye ederim. Çünkü anlaşmalı olmayan bir bankadan çekim yaptığınızda çektiğiniz tutarın yarısına kadar kesinti yapabilir. Bunun haricinde çekeceğiniz miktarı birkaç seferde çekmek yerine tek seferde büyük miktar çekmelisiniz. Çünkü her işlem başına çekeceğiniz paradan kesinti yapılıyor. Para çekme işlemlerini bankaların açık olduğu saatlerde yaparsanız kesintinin daha da azaldığını göreceksiniz.

Soru 5 ) Vizemin süresi bittikten birkaç gün sonra ülkeden çıkış yapsam ne gibi sorunlarla karşılaşırım?

1- Para cezası ödersiniz. Para cezası çıkış yapmadığınız her gün için ödersin yaklaşık 100 lei ödersiniz yani 
2- Sorguya çekilirsiniz neden geç çıktığınızı sorarlar.
3- Ülkeye bir daha girerken sıkıntı yaşarsınız belki bir daha ki sefere vizeyi alabilecekken vizeyi alıp alamayacağınızda kesin olmayabilir.
4-Yeşil pasaportlu olsanız bile giriş-çıkış yapmadan vize yenilenmesi hak dan yararlanamazsınız.

Paylaş

Benzer Yayın

Romanya'da Erasmus | Erasmus Öğrencileri Tarafından Sıkça Sorulan Sorular - 3
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar