ROBOT HABERLERİ - ROBOTLAR TARLALARA İLERLEMEK VE KARNABAHAR HASADI YAPMAK İÇİN HIZLANIYOR


Prototip teknolojisi, artan insan tarla işçisi kıtlığını azaltmaya yardımcı olabilir




Karnabahar hasadı, bilim adamları ve Fransız konserve sebze üreticisi Bonduelle arasındaki işbirliği sayesinde bir gün robotların mekanik ellerinde olabilirdi.

Dünyanın ilk ahududu toplama robotunun arkasındaki ekip olan Fieldwork Robotics, Pazartesi günü başlatılan üç yıllık bir işbirliği kapsamında bir makine tasarlıyor.

Fieldwork’ün kurucu ortağı, Plymouth Üniversitesi’nde robotik öğretim görevlisi ve Batı Norveç Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde doçent olan Dr. Martin Stoelen tarafından geliştirilen erken bir prototip halihazırda mevcuttur. Karnabahar kafasını düzgün bir şekilde kesebilen bir kavrayıcı ve bir kesici vardır.

Fieldwork'ün CEO'su Rui Andrês, "Arka arkaya çok sayıda karnabahar kafasını koyduğumuz bir laboratuar ortamında çalışıyor," dedi. Robot, sensörler ve 3D kameralar tarafından yönlendiriliyor ve bir yapay zeka biçimi olan machine learning kullanıyor.

Karnabaharlar, onları geleneksel tatsız peynir soslarından kurtaran ve bunları pirinç ve pizza tabanlarına alternatif olarak kullanan yemek meraklılarının şimdiki favorileridir, ancak sebzeler robot tasarımcıları için bir zorluk teşkil ediyor.

Andrês, süpermarketler ve çoğu tüketicinin beyaz karnabahar istediğini söyledi. Karnabahar güneşte sararır, bu nedenle güneş ışığından korumak için başın üzerinde kıvrılan yapraklarla self-blanching çeşitler geliştirilmiştir. Ancak bu, bir robotun olgunluğu belirlemesini çok daha zor hale getirir.

Bonduelle, sebzeler ve hasat koşulları hakkında gerekli bilgi birikimini ve tarlalara erişimi sağlayacak.

Plymouth Üniversitesi'nin bir ürünü olan Fieldwork Robotics, verileri toplayacak ve robotik kollara güç verecek bilgisayar algoritmalarına besleyecek. Saha denemelerinin 2022'nin başlarında başlaması bekleniyor.

Stoelen, robot sistemini ilk olarak Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu ve Cornwall konseyi tarafından finanse edilen bir projede geliştirdi. Saha çalışması, farklı meyve ve sebzeler için uyarlanabilen modüler bir robot sistemi öngörmektedir (aynı zamanda domatesler üzerinde de test edilmiştir).

İngiltere’nin AB’den ayrılması, İngiltere’ye meyve ve sebze toplamak için gelen mevsimlik işçilerin sayısında bir düşüşe yol açtı ve iş gücü sıkıntısı arayan bazı yetiştiriciler, ahududu toplama robotuyla ilgilendiklerini şimdiden ifade ettiler.

Şirket, robot kolların yazılımını ve tasarımını iyileştirmek için Alman Bosch ile birlikte çalıştı. Robot, iki kol daha almak üzere ve gelecek yıl 2,5 saniyede (şu anda 2,8 saniye) bir ahududu toplayabilecekken, insanların ortalama olarak bir ahududu alması iki saniye sürüyor. Bununla birlikte robot gece boyunca çalışabilecek.

İlkbaharda planlanan saha denemeleri Covid-19 salgını nedeniyle devam edemedi, ancak robot önümüzdeki ay seralarda test edilmek üzere geri dönecek. Saha çalışması, ahududu toplayan bir prototipin önümüzdeki yaz üretime hazır olmasını umuyor.

Paylaş

Benzer Yayın

ROBOT HABERLERİ - ROBOTLAR TARLALARA İLERLEMEK VE KARNABAHAR HASADI YAPMAK İÇİN HIZLANIYOR
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar