ROBOT HABERLERİ - GELECEĞİN OTONOM MAKİNELERİ DUYGU YOLUYLA GÜVEN İNŞA EDEBİLİR

Ordu araştırması, eylemlerin ve sözlü olmayan sinyallerin işbirliğini teşvik etmeye nasıl katkıda bulunduğuna dair daha eksiksiz bir resim sunarak özerklikte son teknoloji ürünü geliştirdi. Araştırmacılar, askerlerle etkin bir şekilde işbirliği yapacak robotlar, kendi kendine giden arabalar, insansız hava araçları ve kişisel asistanlar gibi otonom makinelerin tasarlanması için yönergeler önerdiler.



ABD Ordusu Savaş Yetenekleri Geliştirme Komutanlığı Ordu Araştırma Laboratuvarı, Kaliforniya, Playa Vista'daki CCDC ARL West'teki bilgisayar bilimcisi Dr. Celso de Melo, Japonya'daki Dr.Kazunori Teradafrom Gifu Üniversitesi ile işbirliği içinde, yakın zamanda Scientific Reports'ta duygu ifadelerinin işbirliğini şekillendirebileceğini gösteren bir makale yayınladı.

 

De Melo, insanların adına hareket eden otonom makinelerin toplumda yaygınlaşmaya hazır olduğunu söyledi; ancak, bu makinelerin başarılı olması ve benimsenmesi için insanların onlara güvenmesi ve işbirliği yapabilmesi çok önemlidir.

 

De Melo, "İnsan işbirliği paradoksaldır" dedi. "Bir birey serbest sürücü olmaktan daha iyidir, oysa herkes işbirliği yapar; ancak, eğer herkes böyle düşünürse işbirliği asla olmaz. Yine de, insanlar genellikle işbirliği yapar. Bu araştırma, strateji ve sinyalizasyonun etkisine özel bir odaklanma ile işbirliğini teşvik eden mekanizmaları anlamayı amaçlamaktadır.

 

Strateji, bireylerin tek seferde veya tekrarlanan etkileşimde nasıl davrandığını tanımlar. Örneğin, kısasa kısas, bireyin önceki etkileşimde hareket ettiği muadili gibi davranması gerektiğini belirten basit bir stratejidir.

 

Sinyal verme, bireyler arasında sözlü (ör. Doğal dilde konuşma) ve sözsüz (ör. Duygu ifadeleri) olabilecek iletişimi ifade eder.

 

Yeni Nesil Muharebe Aracı Ordu Modernizasyon Önceliğini ve Özerklik için Ordu Öncelikli Araştırma Alanını destekleyen bu araştırma çabası, bu içgörüyü, askerlerle işbirliğini teşvik eden ve bir görevi gerçekleştirmek için hibrit ekiplerde başarıyla çalışan akıllı otonom sistemlerin geliştirilmesinde uygulamayı hedefliyor.

 

De Melo, "Duygu ifadelerinin işbirliğini şekillendirebileceğini gösteriyoruz" dedi. "Örneğin, karşılıklı işbirliğinden sonra gülümsemek daha fazla işbirliğini teşvik eder; ancak, başkalarını sömürdükten sonra gülümsemek - ki bu, kendi kendine iş birliğini engellemektedir."

 

Duygu ifadelerinin etkisi strateji tarafından yönetiliyor, dedi. İnsanlar, yalnızca karşı tarafın eylemleri karşı tarafın niyetlerini ortaya çıkarmak için yetersizse duygu ifadelerini işleyecek ve bunlardan etkilenecektir.

 

Örneğin, karşı taraf çok rekabetçi davrandığında, insanlar karşı tarafın duygu görüntülerini basitçe görmezden gelir ve hatta güvenmez.

 

De Melo, "Araştırmamız strateji ve duygu ifadelerinin işbirliği üzerindeki birleşik etkilerine dair yeni bilgiler sağlıyor" dedi. "Otonom sistemlerin tasarımı için önemli bir pratik uygulamaya sahiptir, bu da uygun bir eylem ve duygu gösterimi kombinasyonunun askerlerin işbirliğini en üst düzeye çıkarabileceğini düşündürmektedir. Bu sistemlerdeki duygu ifadesi, metin, ses ve sözlü olmayan (sanal veya robotik) bedenler dahil olmak üzere çeşitli şekillerde uygulanabilir.”

 

De Melo'ya göre ekip, işbirliği mekanizmalarına ışık tuttuğu için gelecekteki askerlerin bu gibi araştırmalardan yararlanacağı konusunda oldukça iyimser.

 

"Bu içgörü, askerle sözsüz olarak hareket edebilen ve iletişim kurabilen, sosyal açıdan zeki otonom makinelerin geliştirilmesi için kritik olacaktır" dedi. "Bir ordu araştırmacısı olarak, geleceğin ordusunda insan-ajan takımını büyük ölçüde geliştirme potansiyeline sahip olduğuna inandığım için bu araştırmaya katkıda bulunmaktan heyecan duyuyorum."

 

Bu araştırmanın sonraki adımları, sözel olmayan sinyal ve stratejinin işbirliğini teşvik etmedeki rolünün daha fazla anlaşılmasını ve bu içgörüyü asker ile hareket etmek ve iletişim kurmak için farklı yeterliliklere sahip çeşitli otonom sistemlere uygulamanın yaratıcı yollarını belirlemeyi içerir.

 

Kaynak: ScienceDaily

Dergi Referansı: Celso M. de Melo, Kazunori Terada. The interplay of emotion expressions and strategy in promoting cooperation in the iterated prisoner’s dilemma. Scientific Reports, 2020; 10 (1) DOI: 10.1038/s41598-020-71919-6



Paylaş

Benzer Yayın

ROBOT HABERLERİ - GELECEĞİN OTONOM MAKİNELERİ DUYGU YOLUYLA GÜVEN İNŞA EDEBİLİR
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar