ROBOT HABERLERİ - ÇİN'İN ROBOTİK PAZARI SALGININ ORTASINDA BÜYÜMEYE HAZIRLANIYOR


Çin’in robotik endüstrisi, Covid-19’un ortaya çıkardığı zorlukların üstesinden geliyor ve kriz nedeniyle bazı robotik segmentler gerçekten bir adım öne çıkıyor.

 

Genel olarak bakıldığında, Çin’in 8 milyar dolarlık robotik sektörü küresel bir parlak noktadır. Ülkenin fabrika işlerini otomatikleştiren endüstriyel robotik kurulumları, küresel kurulumların %36'sını oluşturuyor. Örneğin otelcilik, sağlık hizmetleri ve finans sektörlerindeki hizmetleri otomatikleştiren hizmet robotikleri, 2019'a kadar yılda %30'dan fazla büyüme ile Çin'de 2 milyar doların üzerinde bir pazara ulaşıyor.

 

Kuşkusuz, Covid-19 krizi bu ivmeyi bir nebze de olsa yavaşlattı. Asya menşeli bir strateji danışmanlık firması olan YCP Solidiance'a göre, Çin'deki robotik büyümesine en büyük darbe, buharlaşan nakit akışları ve yaygın ekonomik belirsizlik nedeniyle teklif edilen fonlamadaki büyük baskı oldu.

 



Çin'deki yatırımlar, bu yılın başından bu yana %50'den fazla düşüş gösterdi. "Çin’in risk sermayesi finansmanı son iki yılda hız trenine girdi. Hong Kong ofisi dışında YCP Solidiance Ortağı olan Ken Or, 2018'de 110,4 milyar dolarlık rekor bir toplam anlaşma değerine ulaşan toplam finansman miktarı 2019'da 54,2 milyar dolara düştü.”dedi. Hong Kong ofisi dışında YCP Solidiance Ortağı olan Ken Or, "Çin’in risk sermayesi finansmanı son iki yılda hız trenine girdi. 2018'de 110,4 milyar dolarlık rekor bir toplam anlaşma değerine ulaşan toplam fonlama tutarı 2019'da 54,2 milyar dolara geriledi.” olarak açıkladı.

 

Sonuç olarak Çin'deki robotikler yavaşlarken, araştırmacılar aynı zamanda mevcut koşullardan alınacak bazı pozitifler olduğuna da işaret ediyor. Birincisi, ekonomiler son aylarda kademeli olarak yeniden açıldı ve birçoğu için görünüm, 2020'nin ikinci yarısı için ilk altı aya kıyasla daha olumlu görünüyor.

 

Çarklar dönmeye başladıkça, fonlar da yeniden akmaya başlayacaktır. Robotik dünyası için kötü bir haber olmasa da, yatırımcılar öngörülebilir gelecek için yatırımlarında şüphesiz son derece seçici olmaya devam edecekler. Rapor, robotik sektörünün bazı bölümlerinin, diğerleri mücadele etse bile, bu noktada yatırım için oldukça karlı olduğunu öne sürüyor.

 


Örneğin endüstriyel robotik, sermaye yoğun bir segmenttir ve onu azalan nakit akışları altında bir meydan okuma için hazırlar. En azından kısa vadede, otomatik üretim teknolojisine yapılan yatırımların baskı altında kalması muhtemeldir. Bununla birlikte, para tekrar akmaya başladığında, segment bir patlama için hazır olabilir.

 

Kesilen tedarik zincirleri ve daralan gelirler, birçok işletmenin üretimlerinin "daha akıllı" olması gerektiğinin farkına varmasına neden oldu. Yapay zeka (AI) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojiler, maliyetleri düşürmek, verimliliği artırmak ve üretim sürecini geniş ölçüde riske atmak için çok önemlidir. Nakit biriktiğinde, endüstriyel robotik büyük olasılıkla sonuç olarak muazzam bir artış elde edecek.

 

Kısa vadede, bu arada, gelişen segment hizmet robotiktir. Pandemi sırasında, robotik teknoloji, uzaktan sağlık değerlendirmeleri ve izlemeden temel iş işlevlerini sanal olarak gerçekleştirmeye kadar sayısız işlev için kullanılmıştır. YCP Solidiance, drone teknolojisinin kalabalık boyutlarını izlemek, sıcaklıkları ölçmek veya yiyecek ve ürün teslimatları yapmak için kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Kısacası hizmet robotiklerine olan talep kalıcıdır.

 



Hong Kong'daki YCP Solidiance'ın Direktörü Chloe Lam, “Robotik çözümler, çevrimiçi işbirliği araçları, izleme ve tespit sistemleri, hijyen ve sağlık ürünleri gibi pandeminin yarattığı talep, çoğunlukla artan hijyen bilincine bağlı olarak devam edecek. Robotik ve otomasyon teknolojilerinin kullanımı, operasyonel verimliliği ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeye devam edecek, toplumumuzun tüm yönlerini ve farklı endüstrileri iyileştirmeye katkıda bulunacak, " olarak açıkladı.

 

Odaklanılan Sektörler

 

İşletmeler için bu fırsat demektir. Solidiance'a göre, üç sektör şu anda en büyük sorunlarla karşı karşıya, ancak aynı zamanda kendilerini yeniden keşfetmek için en büyük fırsatlarla da karşı karşıya. Üretim, konaklama ve sağlık hizmetleri odaktaki üç sektördür.

 

Üretim açısından, salgın altındaki en büyük sorun operasyonel blokajlar ve kilitlenmeden kaynaklanan iş gücü kıtlığı olmuştur. Araştırmacılara göre endüstriyel robotlar, emeği riske atmadan kolaylıkla üretime devam edebilir. Acil sorunu çözen böyle bir yatırım, uzun vadede daha fazla üretkenlik, daha iyi kapasite ve daha fazla verimlilik getirecektir.

 



Misafir ağırlama oranı, getirilen kısıtlamalar ve enfeksiyon korkusu nedeniyle salgın sırasında tamamen etkilenmiştir. Burada, hizmet robotları otellerin maliyetlerini düşürebilir ve gelecekte turizm “toparlandığında” daha iyi kapasite sunabilir. Uzun vadede hizmet robotları, misafirperverliğe taze ve yeni bir şeyler getirebilir, müşteri deneyimini iyileştirebilir ve enfeksiyon risklerini minimumda tutabilir.

 

Son olarak, sağlık sektörü tıp uzmanları üzerindeki aşırı baskı ve riskten muzdariptir. Servis robotları, dezenfeksiyon, devriye gezme, izleme ve teslimat dahil birçok işi ellerinden alabilirler. YCP Solidiance'a göre, Çin zaten krizden önce sağlık personeli sıkıntısı çekiyordu, bu nedenle bu tür bir yardım yalnızca uzun vadede değer katacaktı.

 

Kaynak: consultancy.asia

Paylaş

Benzer Yayın

ROBOT HABERLERİ - ÇİN'İN ROBOTİK PAZARI SALGININ ORTASINDA BÜYÜMEYE HAZIRLANIYOR
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar