ROBOT HABERLERİ - DÖRDÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ: ROBOTİĞİ İNSAN İŞLERİNDEN ÇIKARMAK

 


Robotik ortaya çıktığında insanların aklında önemli bir soru oluştu. Robotlar yaptığım işi elimden alır mı? Bu soru çok sayıda mem ve web sitesine ilham verdi. Hatta ABD başkanlık kampanyasında da konuşulan bir konu oldu. İnovasyon ve ilerleme durdurulamaz fakat insanlar bundan zarar görür mü? Zarar görmemeleri için neler yapılabilir?

 

Ocak 2019'da küresel liderler, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için Davos'ta bir araya geldi. Gündemlerinin başında, Dördüncü Sanayi Devrimi ve bunun insanlar ve ekonomiler üzerindeki etkisi vardı. Dördüncü Sanayi Devrimi, yapay zeka (AI), makine öğrenimi, kendi kendine giden araçlar ve bağlı cihazlar gibi teknolojilerin tümünün insanların fiziksel yaşamlarıyla nasıl birleştiğini ifade eder. WEF'in kurucusu ve icra başkanı Klaus Schwab, o sırada Dördüncü Sanayi Devrimi'nin "fiziksel, dijital ve biyolojik alanlar arasındaki çizgileri bulanıklaştırdığını" belirtti. Tartışma, bu teknolojilerin nasıl sorumlu bir şekilde benimseneceğine ve yaklaşan dönüşüm dalgasında hiçbir global vatandaşın geride kalmamasını sağlamaya odaklandı.

 

Bu dalga ne kadar önemli? McKinsey & Company, "Halihazırda sergilenen teknolojilerin insanlara gerçekleştirmeleri için ödeme yapılan faaliyetlerin yüzde 45'ini otomatikleştirebileceğini ve tüm mesleklerin yaklaşık %60'ının kurucu faaliyetlerinin %30'unu veya daha fazlasını otomatik olarak görebileceğini" tahmin ediyor. Bu tahminde, işlerin ortadan kaldırılacağını veya robotlarla değiştirileceği belirtilmiyor fakat insan çalışanların işlemlerinin %30’unun otomatikleştirileceğini unutmamak gerekir.

 

Aslında, danışmanlık firması şunu söylemeye devam ediyor: “Temel veri girişi ve işleme becerileri özellikle otomasyondan etkilenecek ve 2016-2030 döneminde Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 19 ve Avrupa'da yüzde 23 düşecek. Makineler giderek basit veri girişi görevlerini devraldıkça, düşüş neredeyse tüm sektörlerde olacak.”

 

Teknoloji ve Sorumluluk

 

İşte teknolojik evrimin iki yönü şunlardır: İşlerin yapılma şeklini tamamen altüst edecek yeni bir şey icat etmenin heyecanı, aynı zamanda yeniliğin insanlar ve ekonomi üzerindeki etkisi. İşi temelde veri girişi olan çalışanlar için otomasyon onların geleceği için neyi temsil ediyor?

 

Bir yandan, robotik süreç otomasyonu (RPA) çığır açan hız ve verimlilik seviyelerine ulaşabilir ve insan hatasını azaltabilir. Ancak öte yandan, etki sonunda o şirket için çalışan kişiler için pozisyon kaybına neden olabilir.

 

Kaynak: bdtechtalk


Paylaş

Benzer Yayın

ROBOT HABERLERİ - DÖRDÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ: ROBOTİĞİ İNSAN İŞLERİNDEN ÇIKARMAK
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar