ROBOT HABERLERİ - BU ROBOTLAR EVİNİZİ NASIL TEMİZLEYECEĞİNİZİ ÖĞRENMEK İÇİN YAPAY ZEKAYI KULLANIYOR


Toyota'da araştırmacılar, makine öğrenimi yardımıyla ev işlerini halletmek için tavandan süzülen prototipler üzerinde deneyler yapıyorlar.

 


Sıradan görünen bir evin içinde, tavana asılı bir robot, bir mutfak yüzeyini dikkatlice silmeden önce, süngeri tutan kollarını yavaşça genişletiyor. Yakındaki başka bir robot, televizyonun düz ekranını  nazikçe temizleyerek hafifçe sallanmasına neden oluyor.

 

Temizlik robotları Los Altos, California'daki Toyota Araştırma Enstitüsü'nde bulunan pilot bir evde yaşıyor. Enstitünün araştırmacıları, nihayet bir ev robotu hayalini gerçekleştirmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi robot teknolojisini test ediyor.

 

Japonya'da genellikle küçük ve dağınık olan evlere baktıktan sonra, araştırmacılar yaratıcı bir çözüme ihtiyaçları olduğunu fark ettiler. "Tavanı nasıl kullanabiliriz?" diye düşündük diyor TRI'da Robotik Başkan Yardımcısı Max Bajracharya.

 

Cambridge, Massachusetts'teki başka bir Toyota laboratuvarında, robotlar bardak ve tabak toplama ve bulaşık makinesini yükleme alıştırması yapıyor. Güvenilir bir şekilde ve hiçbir şeye zarar vermeden çalışabilmek için robotlar, nesneleri doğru şekilde nasıl kavrayacaklarını öğrenen yapay zeka algoritmalarına güveniyor. Robot ayrıca TRI'nin geliştirdiği dokunma hissiyle donatılmış yumuşak bir kavrayıcı kullanıyor.

 

Toyota, prototiplerini ticarileştirmek için bir zaman çizelgesine sahip değil, ancak potansiyel olarak büyük bir pazara erken giriş yapmak istiyor. Japon otomobil üreticisi Toyota Araştırma Enstitüsü'nü 2015 yılında 1 milyar dolarlık bir yatırımla kurdu ve araba üretimindeki uzmanlığının evler ve işyerleri için daha gelişmiş robotiklere dönüştürülebileceğini iddia etti.

 

Enstitünün CEO'su Gill Pratt, modern arabalarda bulunan algılama, hesaplama ve çalıştırma teknolojisinin onları temelde basit robotlar yaptığını söylüyor. "Araba, dışarıda yollarda çalışan bir robottur" diyor. "Bir arabanın amacı bir kişiyi güçlendirmektir ve biz robotları da aynı şekilde insan faaliyetinin güçlendiricileri olarak düşünüyoruz."

 

Özellikle Japonya'da, robotların önümüzdeki yıllarda yaşlanan bir nüfusun bakımına yardımcı olacağına dair umut var. Robotlar, evleri temiz tutmanın yanı sıra, fiziksel yardıma ihtiyaç duyan insanlara yönelebilir ve hatta onlara eşlik edebilir.

 

Ayrıca, yapay zekadaki son ilerlemenin robotikteki ilerlemelerde hızlanacağı beklentisi de var. Bugün, endüstriyel robotların çoğu hala oldukça aptaldır ve körü körüne tekrarlayan hareketleri gerçekleştirmektedir. Ancak bu, yeni algılama ve planlama yeteneklerinin yanı sıra makine öğreniminin bir miktar kullanımıyla değişmeye başlıyor.

 

Robotik endüstrisi zaten yüz milyarlarca dolar değerinde; önemli ilerlemeler, önümüzdeki on yıllarda rakamları katlayabilir. Artan sayıda girişim, yerine getirme merkezlerinde ve perakende mağazalarında basit, tekrarlayan görevler için yapay zeka destekli robotları ticarileştirmeyi umuyor. Google ve Amazon gibi büyük şirketler de yapay zeka ve robotikleri birleştiren araştırmalara yatırım yapıyor.

 

Bununla birlikte, bir robotun sıradan bir evin içinde faydalı görevleri yerine getirmesi, yine de büyük bir zorluktur çünkü karmaşık ve öngörülemeyen ortamlara uyum sağlamayı içerir. Herhangi bir gündelik nesneyi kullanma yeteneği, son gelişmelere rağmen robotikte çözülmemiş bir sorun olmaya devam ediyor.

 

TRI araştırmacılarının kabul ettiği gibi, robotların evlerde ne kadar hoş karşılanacağı net değil. Ancak yeni donanımı test etmenin yanı sıra, TRI insan-robot etkileşimi üzerine araştırmalar yapıyor. Ve bu yılın başlarında, robotik ve diğer teknolojileri test etmek için Japonya'daki Fuji Dağı yakınlarında simüle edilmiş bir şehir inşa edeceğini söyledi.

 

TRI'nin projelerinin gösterdiği gibi, evde yardımcı olabilecek robotlar oluşturmak, yapay zekaya, bilgisayar simülasyonuna ve buluta bağlıdır.

 

Robotlara bir görevi nasıl gerçekleştireceklerini öğretmek için TRI araştırmacıları, bir kişinin robot için kollarını manipüle ederek gösteri yaptığı bir sanal gerçeklik ortamı yaratır. Pek çok denemeden sonra robot, en iyi hareketleri belirlemek için makine öğrenimini kullanır. TRI’nın robotları, bulaşık makinesini simüle edilmiş bir ortama yüklemek gibi görevleri de uygular ve bu da onlara öğrenmeleri için daha birçok girişimde bulunur.

 

Bajracharya, "Robotların davranışları gerçekten nasıl öğreneceğimiz ve sonra bu davranışı örneğin bir robot filosunda nasıl paylaştığımız konusunda biraz ilerleme kaydetmeye başlıyoruz" diyor.

 

Kaynak: wired.com

Paylaş

Benzer Yayın

ROBOT HABERLERİ - BU ROBOTLAR EVİNİZİ NASIL TEMİZLEYECEĞİNİZİ ÖĞRENMEK İÇİN YAPAY ZEKAYI KULLANIYOR
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar