Romanya'da Erasmus | Erasmus Öğrencileri Tarafından Sıkça Sorulan Sorular - 2

Romanya'da Erasmus | Erasmus Öğrencileri Tarafından Sıkça Sorulan Sorular

İlk defa Erasmus'a gidecek olanların en büyük sıkıntılarında biri süreç hakkında yeterli bilgiye ulaşamamalarıdır. Üniversitelerin Uluslararası İlişkiler Ofisleri ve Erasmus Koordinatörlükleri de çoğu zaman öğrencilere yeterli bilgiyi veremiyor. Genellikle Erasmus sürecinde öğrenciler kendi çabaları ile forumlarda, Facebook gruplarında sorunlara çözüm arıyor. Bu sorunların sık karşılaşılanlarını sizler için derleyerek bir araya getirdim. 

Soru 1 ) Romanya'ya otobüs ile mi gitmeyi tavsiye eder misiniz? Uçakla gitmek arasında çok fark var mı?

Seyahatten erken bir tarihte bilet alınacaksa otobüs biletinin fiyatı hemen hemen uçak fiyatlarıyla aynıdır, eğer bagaj sıkıntınız yoksa tercih etmeni önermiyorum. Romanya'dan Türkiye'ye gelişte çok sorun olmuyor ama Romanya'ya giderken kontrollerden dolayı bazen 24 saati bile bulabiliyor.

Soru 2 ) Romanya'da Schengen vizesine başvurduğum taktirde vize alma ihtimalim nedir? Ortalama kaç günlük vize alabilirim?



Bükres'teki Polonya Konsolosluğuna başvurarak gerekli belgeleri ibraz ederek 1 aya kadar Schengen vizesi alabilirsiniz. Yaklaşık 2 hafta içinde vizeniz çıkar ve adresinize kargo ile de gönderilir. Öğrenci belgesi, oturum kartı, banka hesap dökümü, konaklayacak yere ait rezervasyon bilgisi, uçak biletleriniz ve güzergahınızı belirten dilekçe ile yapabilirsiniz. Uçak biletini daha sonra alacak olanlar uçak bileti rezervasyonu ile başvuru yapabilir. Türk Hava Yolları'nın bilet satış sitesinden bilet için rezervasyon yapıp dökümünü alabilirsiniz. Rezervasyonunu bileti almadığınız takdirde 24 saat içinde otomatik olarak iptal edilir. Otel rezervasyonu için ise Booking.com üzerinden rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Ancak rezervasyon yapacağınız otelin ücretsiz iptal seçeneğine sahip olmasına dikkat edin. Ücretsiz iptal seçeneği içermeyen bir otele rezervasyon yaparsanız iptal işlemi için para ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca rezervasyon yapacağınız otelin kalacağınız gün kadarki fiyatının hesabınızdaki paradan fazla tutmayacak bir yer olmasına dikkat edin.


Soru 3 ) Romanya'dan öğrenci vizemiz ile Hırvatistan'a gidilebilir mi?

Romanya vizesini sadece Romanya'ya girişte kullanabilirsiniz. Romanya vizesinin kapsadığı herhangi bir başka ülke yoktur.Ancak Erasmus için Romanya'ya giderek oturum belgesi aldığınız takdirde Romanya'ya vize uygulamayan ülkelere oturum kartınızı kullanarak giriş yapabilirsiniz.

Soru 4 ) İki dönem (Güz+Bahar) için Erasmus'a gideceklerin vize tarihi dolunca tekrar yenilenmesi gerekli mi?

Erasmus için gittiğiniz ülkede oturum iznine başvurup oturma izni aldığınız takdirde vizenizin süresi bitmiş olsa dahi oturum kartınızdan belirtilen süre kadar ülkede kalabilirsiniz. İki dönem için gidecek olan kişilere Erasmus ofisi tarafından Göçmen polisine verilmek üzere kalacakları süreyi belirten bir döküman hazırlanır. Bu dökümanda belirtilen süreler dahilinde oturum izniniz çıkarılır. Bu nedenle vizeniz bitse dahi oturum kartı ile ülkede ikamet edebilirsiniz.

Soru 5 ) Romanya'da 10'luk not sistemi kullanılıyor. Bu sistemde aldığım notların Türkiye'deki karşılıkları nedir?

Romanya'daki not sistemi Türkiye'dekine göre çok farklı ve aslında Türk öğrenciler için dezavantajlar içeriyor. Okuldan okula karşılıkları değişmekle beraber Romanya'da aldığınız notların harf karşılıkları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Kısaca örnek vermek gerekirse 10 aldınız bir ders için Türkiye'de alacağınız not AA'ya karşılık gelir. 1, 2, 3 ve 4 notu ise FF'e karşılık gelir. Bu notlar arasında kalan notlar okuldan okula farklı değerlendirilmektedir. Romanya'da Erasmus yapmış birisi olarak sizlere 9 altında not almamaya çalışmanızı öneririm. Çünkü 9 notu bazı okullarda BA'ya bazı okullarda BB' ye denk geliyor. Bunun altındaki notlar ise C ve D'li notlara denk geliyor ve ortalamanızı düşürüyor. 
Romanya'da 10'luk not sistemi kullanılıyor. Bu sistemde aldığım notların Türkiye'deki karşılıkları

Paylaş

Benzer Yayın

Romanya'da Erasmus | Erasmus Öğrencileri Tarafından Sıkça Sorulan Sorular - 2
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

1 yorum:

yorum
avatar
28 Haziran 2018 00:26

Merhaba Kübra, Erasmus yazılarını çok yararlı buluyorum, teşekkür ederim. Bende önümüzdeki dönem için Romanyaya erasmus hakkı kazandım. E-mail adresine maalesef ulaşamadım o yüzden buradan yazıyorum. Romanyanın konsolosluk sitesinde öğrencilerin vize harcından muaf tutulduğu yazıyordu acaba senin bir bilgin var mı, sen herhangi bir ödeme yaptın mı? Vize için konsolosluğa gidince bir sürprizle karşılaşmak istemedim açıkçası :) Şimdiden teşekkür ederim.

Cevapla

Benzer Yayınlar