Türkiye Kart Nedir? Türkiye kart nerelerde geçerli olacak

25 Mayıs'ta Türkiye Kart için imzalar atıldı. Peki Türkiye Kart nedir ve nerelerde kullanılacak? PTT, Türk Telekom, Turkcell, Denizbank, Vakıf Katılım ve BELBİM tarafından hayata geçirilecek olan Türkiye Kart bir ortak ödeme sistemidir. Tüm illerde kullanılabilecek olan bu kart ile metro, otobüs, vapur, metrobüs ve diğer tüm ulaşım araçlarına tek bir kartla binilebilecek. Taksi, dolmuş gibi serbest çalışan esnafın da sisteme girme imkânı bulunmaktadır.  Şu anki sistemde her il kendi ulaşım kartını kullanıyor. Türkiye Kart ile tüm illerde kullanılabilecek tek bir kart tasarlanacak ve il değiştirdiğiniz takdirde yeni bir kart almaya gerek kalmadan kartınızı kullanmaya devam edebileceksiniz. Ayrıca Türkiye Kart, müze ve milli parklarda da kullanılabilecek şekilde tasarlanacak.Tek kart ile her yere her ödeme şeklinde bu iş özetlenebilir. Bu kart ile zaman israfına yol açan kayıplar önlenecek, bir de tabii ekonomide kayıt sistemi daha da güçlenecek.
Türkiye Kart Nedir? Türkiye kart nerelerde geçerli olacak

Başbakan Binali Yıldırım, bu kart ile vatandaşların kendi imkanlarıyla işlemlerini yapabilecek ve bu sayede gerek kart gerek cep telefonu kullanarak transferler, ödemeler gerçekleştirileceğini vurguladı. Ayrıca bu kartın bir kredi kartı gibi düşünülmemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye Kart sadece ulaşımda değil her türlü finansal işlemde de kullanılabilecek. Banka hesabı olmayanlar cep telefonu ile para transferi yapabilecek. Bu kart ile para transferinin yanı sıra alışveriş de yapılabilecek. Kartlar tüm ATM’lerde, POS’larda ve e-ticarette geçerli olacak. Bu proje bir turizm ülkesi olan ülkemize turizm alanında büyük katkılar sağlayacak. Ülkemize gelen turistler de ulaşım, finans ve ödeme işlemlerini bu kart ile kolaylıkla gerçekleştirebilecek. Daha Avrupa ve Asya'da birçok ülkeyi ziyaret etmeme rağmen böyle bir sistemle hiç karşılaşmadım ve eksikliğini çok çektim. Şuanda da dünyada Türkiye Kart'a benzer bir sistemi kullanan 3-4 ülke bulunmakta. Türkiye'de de hayata geçmesiyle bu sistemi ilk kullanan ülkelerden olacağız.

2018'in ikinci yarısında hizmete girecek sistem ile Türkiye'de ulaşım alanında yeni bir devrim yaşanacak. Proje ulaştırma ve haberleşme altyapısının güncellenmesi ve millileştirilmesi açısından büyük bir atılım olarak görülmekte.  Türkiye Kart almak isteyenlere ön ödemeli ve debit özellikli (kartın bağlı olduğu hesapta belli tutarda para tutulması) olmak üzere iki seçenek sunulacak. Türkiye Kartların satış ve dolum işlemleri 4.600 PTT noktasından gerçekleştirilebilecek.

Paylaş

Benzer Yayın

Türkiye Kart Nedir? Türkiye kart nerelerde geçerli olacak
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar