Agile'ı Anlamak - Agile(Çevik) Manifesto

Agile'ı Anlamak - Agile(Çevik) Manifesto
Agile'ı anlamak isimli yazı dizimin bu bölümünde çevikliğin temellerini, Agile Manifestosu ve dört temel değerini ve 12 Çevik İlkeyi anlatacağım. 1990'ların ortalarına doğru, İnternet dünyayı gözlerimizin önünde değiştiriyordu. İnternet sektöründe çalışan insanlar hızlı değişen teknolojileri pazarlayan ilk şirket olma yönünde sürekli baskı altındaydı. Geliştirme ekipleri gece ve gündüz çalışıp yeni yazılım sürümleri sunmak için uğraşıyorlardı. Bilgi teknolojisi (BT) endüstrisi birkaç yıl içinde tamamen yeniden icat edilmişti. O zamandaki değişim hızı göz önüne alındığında, geleneksel proje yönetimi uygulamalarında kaçınılmaz olarak çatlaklar ortaya çıktı. Şelale model gibi geleneksel metodolojileri kullanmak, geliştiricilerin pazarın dinamik yapısına ve yeni iş yaklaşımlarına yeterince uyumlu olmasını sağlayamadı. Geliştirme ekipleri proje yönetiminde kullanmak için bu modası geçmiş yaklaşımlar yerine alternatifler keşfetmeye başladı. Bunu yaparken, daha iyi sonuçlar veren bazı ortak temaları fark ettiler.
2001 yılının Şubat ayında, bu yeni metodoloji öncülerinden 17'si deneyimlerini, fikirlerini ve uygulamalarını paylaşmak için Snowbird, Utah'da bir araya geldi. Ürettikleri manifestonun sadeliği ve netliği ve geliştirdikleri sonraki ilkeler, bilgi teknolojisi dünyasına büyük dönüşüm yaşattı ve her endüstride proje yönetiminde devrim yaratmaya devam ediyor.


  • Çevik Manifesto: Temel geliştirme değerlerinin bilinçli olarak düzenlenmiş bir ifadesi.
  • Çevik İlkeler: Çevik uygulama projelerini destekleyen ve çeviklik içinde kalan 12 rehber konseptten oluşan bir set.
  • Çevik İttifak: Çevik ilke ve uygulamaları uygulayan bireyleri ve örgütleri desteklemeye odaklanmış bir geliştirme örgütü

Grubun çalışması, yazılım endüstrisini daha üretken, daha insancıl ve daha sürdürülebilir kılmak için tasarlandı. Agile Manifesto, 75 kelimeden daha az kelime kullanarak özenle hazırlanmış güçlü bir ifadedir:

Çevik Yazılım Geliştirme için Manifestosu

Yazılım geliştirmenin daha iyi yollarını buluyoruz ve başkalarının bunu yapmasına yardımcı oluyoruz. Bu çalışma sayesinde değer kazanmaya başladık:
  • Bireyler ve etkileşimler, süreçler ve araçlardan değerlidir.
  • Çalışan yazılım, kapsamlı dökümantasyondan değerlidir.
  • Müşteri işbirliği, sözleşme müzakeresinden önemlidir.
  • Değişime yanıt vermek, bir planı takip etmekten önemlidir.

Yani, sağdaki özellikleri değerli bulunurken, soldaki maddelere daha çok değer veririz.


Çevik Manifesto şu maddeler üzerinde odaklanır;
  • İnsanlar
  • Haberleşme
  • Ürün
  • Esneklik
Agile Manifesto'nun yaratıcıları, başlangıçta bilişim sektöründe çalıştıkları için yazılım geliştirmeye odaklandılar. Bununla birlikte, 2001'den beri, çevik proje yönetimi teknikleri, yazılım geliştirmenin ötesine ve hatta bilgisayarla ilgili ürünlerin dışına yayılmıştır. Günümüzde insanlar tıp, mühendislik, pazarlama, kar amacı gütmeyen işler ve hatta bina inşaatı gibi çeşitli endüstrilerde ürün yaratmak için çevik yaklaşımları kullanıyorlar.

Paylaş

Benzer Yayın

Agile'ı Anlamak - Agile(Çevik) Manifesto
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.

Benzer Yayınlar